Историята на

Винарна и изба Свети Врач

Винарната е основана през 1994 г.Собствеността е 100 % частна.Основната дейност е производство на вино и продукти от вино и търговия с тях. От 2001 г. Винарна Свети Врач Сандански – създава и отглежда лозови масиви, които към момента са засадени със сортоветове грозде : Мускат – бяло, Сира – червено, Мерло – червено, Каберне Совиньон, Мелник 55, Руен и Мелнишки Рубин.  Избата в която са разположени съдовете и бъчвите за отлежаване на виното е вкопана в земята и има уникални преградни зидове от речни камъни с щирочина от 1,50 метра. Освен от собствените лозя всяка есен внимателно селектираме и закупуваме грозде от Мелнишко-Санданският тероар ,който се слави като най-доброто място в България ,а според нас и в Европа за производството на червени сортове грозде. Винарната има капацитет на общата съдова вместимост – 850 000 литра. Реализация на готовата продукция се прави през цялата година. Може да бъде закупена по всяко време от фирмения магазин. Произвеждаме и продаваме както млади така и отлежали вина. Продаваме в стъклени бутилки, но и наливни вина.

Почва

Почвата е песъчлива, която оттича, а не задържа водата, както и варовик и примиси, характерни за този регион. При отглеждането на лозята не се използват никакви препарати или практики, които да замърсяват по какъвто и да е начин гроздето или виното и да навредят на консуматорите.

Климат

Това е най-топлата и слънчева част на България. Климатът е средиземноморски, с вегетационен период от 224 дни, средна продължителност на слънце греенето е 4385 часа. Липсват каквито и да е замърсители на околната среда.

Грозде

Каберне совиньон
Сира
Мерло
Мускат
Мелник

Слънце

През лятото района е с най-продължително слънчево греене в България. Средната юлска температура е около 25ºС, а дните със средна температура над 20ºС през юли са около 16. Есента е сравнително мека, а слънчевите дни продължават до края на ноември. Снежната покривка се задържа до 15 дни годишно.

Лозя

Ние полагаме системни грижи за нашите насажденията.

През месец юни се извършват редица технологични опрерации в лозето – зелените резитби, прищипване и колтучене, подхранване на лозите с естествен тор и листно торене и почвени обработки.

Винарна

Винарната е оборудвана с високотехнологични съоражения от водещи български и чуждестранни фирми. Разполага с 12 резервоари за ферментация на виното от 30 m3, за съхранение имаме нераждаеми депозитни съдове от 6 м3 и от17 м3 и 160 бр. дъбови бъчви тип“Барик“-220л. Общо съдова вместимост – 850 000 литра.

Изба и винарна Свети Врач

Локация

Къде се намира винарната и как точно да стигнете до нея? Ние се намираме отстрани по международен път E-79 точно срещу отбивката към входа на гр. Сандански след спускане покрай бензиностанция OMV в посока гр. Кулата и Гърция.

Обработка

на нашите лозя

Изба Свети Врач

Обработка & Грозде

Процесът на преработка на гроздето се осъществява от съвременни машини и апарати, произведени от най-добрите в бранша италиански, френски, немски и български фирми.  Ферментацията в избата ни протича в нови съдове от неръждаема стомана, позволяващи различни начини на провеждане и контролиране на процесите в зависимост от поставените технологически задачи. Обработките и стабилизирането на нашите вина се провеждат с помощта на най-съвременни съоръжения.

Винарна и изба Свети Врач

Отлежаване & На Виното

Нашите вина отлежават няколко месеца върху фината утайка докато се избистри, след което няколко месеца в съдове инокс, последвани от 6 до 12 месеца в 160 бр. дъбови бъчви тип“Барик“-220л. оттам отлежават 6-8 месеца в бутилка преди да излязат на пазара.

Нашия Адрес

Международен главен път Е-79 след ОМV, посока Гърция

Доставката до офис на Speedy e безплатна. Доставката до адрес на купувача се доплаща 8 лева. Отмяна